DA LI JE SUNČANJE ZDRAVO

Tokom ljetnih mjeseci često slušamo izjave eminentnih stručnjaka o štetnosti UV zraka po naše zdravlje. Dermatolozi nam savjetuju da našu kožu pretjerano ne izlažemo suncu, a manjak vitamina D u organizmu signalizira nam nešto sasvim suprotno. Ipak istina je uvijek na sredini! Deset minuta na jakom suncu ili dvadeset tokom oblačnih dana u ljetnom periodu zadovoljit će naše dnevne potrebe za vitaminom D.

 

Najnovija istraživanja, koja su sprovedena u Europi i SAD, pokazuju da na jednu osobu koja umre od raka kože, dolazi više od pedeset onih koji su umrli od drugih vrsta raka zbog nedovoljnog izlaganja Suncu. Pritom ako pođemo od činjenice da na našem geografskom podnevlju nema dovoljno sunčanih dana i da je upravo baš to čest uzrok tzv. Zimske depresije, osteponoze i bolesti kostiju, topla preporuka je izlaganje sunčevoj svjetlosti ili posjeta solarijumu 2-3 puta sedmično.

 

Postoji li razlika između sunčevih zraka i solarijuma?

Moderna oprema za sunčanje daje zračenje bitno različito od sunčevog. Zračenje lampi za sunčanje je mnogo zdravije od sunčevog, jer lampe isijavaju isfiltrirano samo ultraljubičasto zračenje tipa A i B (UV-A i UV-B) i to tako da su UV-A zraci koji su neophodni za crnjenje pojačani, a UV-B zraci od kojih koža gori su smanjeni.

 

Rezultati sunčanja zavise od tipa lampi koje se nalaze u solarijumu i dužine trajanja tretmana sunčanja. Prednos sunčanja u solarijumu u odnosu na sunce je prije svega u tome što biranjem tipa lampi i dužinom tretmana možete kontrolisati količinu primljene količine zračenja u zavisnosti od tipa Vaše kože.