SVE O SUNČANJU

Proces tamnjenja koze

 

 

Boja kože zavisi od količine i kvaliteta pigmenta u epidermu. Glavni kožni pigment je tamnosmeđi melanin, a dodatni su melanoid (supstanca slična melaninu) i žutocrveni karoteni i karotenoidi.

 

Većina vas je već upoznata sa činjenicom da je UV-svijetlo odgovorno za naš preplanuli ten. Kada UV svijetlo padne na naše tijelo, koža prima UV-A i UV-B zrake, koje zavisno od dužine samog talasa prodiru različito duboko u njene slojeve. Kratko -talasno UV-B svijetlo uzrokuje na gornjem sloju kože (epidermu) fotohemijske reakcije, nasuprot njima dugotalasni UV-A zraci prodiru u dublje slojeve kože
(tzv. derm ili krzno).

 

Koža tamni prilikom izlaganja ćelija kože melanina sunčevim zracima, koji se stvara pod uticajem ultraljubičastih zraka. Ovaj tamnosmeđi pigment štiti kožu od lošeg uticaja sunčevih zraka, tako što ćelije kože poprimaju tamniju boju, koja je vidljiva tek nekoliko sati nakon izlaganja Suncu ili poslije tretmana u solarijumu.

 

Kada se melanin u epidermu Vaše kože izloži UV-A zračenju, on počinje da tamni. U isto vrijeme u dodiru sa Vašom kožom UV-A i UV-B zraci stvaraju novi pigment. Potrebno je da prođe 2 do 5 dana poslije sunčanja kako bi novi pigment stvorio sloj nove, tamne kože. Ake se novi pigment izloži UV-A zračenju on tamni i daje Vašoj koži prirodnu i duboku boju. Dodatni izlaganjem UV-B zracima
Vaša koža dobija taman sloj, tako da pocrnjela koža u slojevima stvara prirodnu zaštitu od sunca.

Screenshot_4

Pravila sunčanja

 

Screenshot_5

Pravila za sigurno i zdravo sunčanje u solarijumima

  • ako uzimate bilo kakve medikamente, provjerite kod Vašeg ljekara da li su kontraindikovani na UV zračenje
  • nikada se ne sunčajte pod dejstvom alkohola ili droga
  • skinite sva kozmetička sredstva nekoliko sati prije sunčanja.
  • uvijek nosite zaštitne UV naočale kada se sunčate (zatvoreni očni kapak ili tufer od vate nisu dovoljna zaštita).
  • skinite nakit sa sebe prije sunčanja da ne bi došlo do alergijske reakcije i ružnih nepocrnjeli površina na koži
  • sunčajte se u solarijumu samo jednom dnevno i poslije toga se nemojte izlagati Suncu i obrnuto.
  • tokom godine dana nemojte se sunčati više od 50-60 puta i obavezno napravite pauzu u sunčanju od najmanje četiri nedjelje godišnje.

 

 

 

Kako se pravilno sunča?

 

Pravilno sunčanje je najbolje kada se radi umjerenim koracima i kada se pridržavate unaprije utemeljenog plana sunčanja.

 

Važno je da znate kojem tipu kože pripadate i da ne pređete preporučeno vrijeme sunčanja.
Naša preporuka je pauza od 48 sati između svake seanse, a to će Vam omogućiti formiranje zaštitnog faktora 4 do 8 za 3-4 sedmice.

 

Da li je rizično biti na suncu bez zaštite?
Preporuka Američke akademije za dermatologiju i dalje je da se sunčevim zraciman izlažemo isključivo uz adekvatnu kremu za sunčanje. Suncu se treba izlagati kratkoročno i intenzivno, štiteći kožu lica i oči. Interesantna je činjenica da se melanom (najopasniji rak kože) najčešće nalazi na mjestima, koja nisu pretjerano izolžena sunčevim zracima. Takođe je nedavno objavljen i podatak da ljudi, koji rade na
otvorenom, manje oboljevaju od raka kože, od onih koji ososatno radno vrijeme provode u zatvorenom prostoru.
Dermatolozi u Australiji su promjenili svoje mišljenje o ovoj temi, kada je opsežnim ispitivanjem utvrđeno da 50% populacije ima hronični nedostatak vitamina D. Njihova nova preporuka glasi: ”Razumno se izlažite Suncu, dovoljno da stvorite
optimalne količine vitamina D ”.

 

 

 

 

Značaj vitamina D

 

Značaj vitamina D za naš organizam

 

Često zaboravljamo da su upravo UV zraci od velikog značaja za naše tijelo. Zahvaljujući njima organizam održava potreban nivo vitamina D, koji je bitan za imuni sistem. Naravno, naše tijelo mnogo bolje i efikasnije deponuje prirodni vitamin D nego vještački (u vidu različitih suplemenata). Vitamin se skladišti u masnom tkivu, a oslobađa se po potrebi (zimi, kada nema puno sunčeve svjetlosti). Ako ljeto prođe, a vi niste napunili svoje rezerve vitamina D, to za sobom može da nosi određene zdravstvene posljedice. Čovjek preko ishrane unosi samo 10% neophodnog vitamina D, dok preko 90% neophodnog vitamina D dobija od prirodnog izvora UV-B zraka iz sunčeve svjetlosti.

 

Redovno sunčanje ili posjete solarijumima su neophodne za sintezu vitamina D u organizmu.

Uravnotežen nivo vitamina D u organizmu pruža značajnu podršku našem imunom sistemu i štiti nas od mnogih bolesti. Vitamin D pozitivno utiče na smanjenje stresa, upala, uznemirenosti; spriječava rahitis kod djece i osteoporozu u poznim godinama. Ako imate manjak vitamina D, rad pojedinih organa je ograničen što može dovesti do hroničnih oboljenja kao što su dijabetis, hipertenzija, infarkt i moždani udar. Takođe prevelike količine vitamina D u organizmu (do kojih isključivo dolazi ukoliko se umjesto prirodnim putem, ovaj vitamin nekontrolisano unosi preko suplemenata) podižu nivo kalcijuma u krvi što može da se manifestuje glavoboljom, mučninom, gubitkom apetita, a poslije dužeg vremenskog perioda dolazi do oštećenja srca, jetre i bubrega.

Koliko vitamina D možete dobiti od sunca?
Ako imate svijetlu kožu i sunčate se u u kupaćem kostimu u periodu od 10 do 15 časova petnaest minuta stvorit ćete za 24 časa oko 10.000 – 20.000 IU vitamina D. Izlaganjem ovim intezitetom dva do tri puta sedmično imatćete optimalan nivo ovog vitamina u Vašem organizmu. Tijelo mnogo bolje i efikasnije deponuje prirodni vitamin D za razliku od vještačkog. Vitamin D se skladišti u masnom tkivu kako bi se po potrebi oslobađao tokom zime.

 

 

Kako pripremiti kožu za ljetnu sezonu?

 

Ono sa čim je većina Vas sigurno upoznata jeste činjenica da je osunčana koža najbolja zaštita od samog Sunca. Zato Vam mi toplo preporučujemo posjetu solarijumu prije prvog izlaganja kože Sunčevim zracima. Solarijumi su upravo ti koji Vam daju mogućnost da kontrolišete jačinu i vrijeme sunčanja koje najbolje odgovara vašem tipu kože.

Kontrolisanim sunčanjem u solarijumu, u koži se formira melanin koji pomoću UV zraka izlazi na površinu i vašu kožu čini tamnijom. Kao rezultat dobijate prirodan i svijež ten. Što se više sunčate, koža na površini postaje deblja i počinje da stvara prirodnu zaštitu od Sunca koja može da dostigne faktor 4 do 8. U pojedinim slučajevima, pravilno sunčanje u solarijumu može da umanji pojavu alergije na
prirodnom Suncu ili da je potpuno potisne. Naravno, naš savjet je da se uvijek prvo konsultujete sa svojim ljekarom.

 

 

Pravi put

 

Koji je pravi put do zdravo pocrnjele kože?

 

Sunčajte se postepeno, jer se u Vašoj koži dešavaju prirodni procesi koje nikako nije moguće ubrzati. Ukoliko se izlažete prirodnim sunčevim zracima, to ne bi smjelo trajati duže od 15 minuta bez zaštite, poslije tog vremenskog perioda nanesite kremu proizvođača za koga ste se već ranije opredjelili.

 

Osobe koje posjećuju studija za sunčanje treba da se pridržavaju preporučenog
trajanja svakog tretmana sunčanja, shodno tipu lampi u solarijumu.

 

Produžavanjem trajanja tretmana sunčanja samo ćete oštetiti Vašu kožu, isto kao da ste se predugo zadržali na suncu. Željenu boju sigurno ćete vremenom dobiti, a postepenim nanošenjem iz više puta boja će biti duboka i dugotrajnija.